16. januar 2019

Brannsikkerhet i boligen

Vårt mål er at ingen skal omkomme eller bli skadet i brann og vi er avhengige av at hele befolkningen er gode brannforebyggere. Her får du gode tips og råd for en brannsikker hverdag i ditt hjem!

De viktigste punktene for din brannsikkerhet
 

1. Røykvarslere - slik at du blir varslet så fort som mulig
Rundt 500.000 nordmenn sover hver natt uten mulighet for å bli varslet ved brann. Enten fordi de ikke har en røykvarsler som virker, eller fordi den er plassert slik at de ikke hører den. Ved en boligbrann har du få minutter på deg til å komme deg ut. Plasser derfor røykvarslere slik at du hører det med en gang de begynner å pipe. Det skal være minst én røykvarsler i hver etasje, men vi anbefaler at man monterer flere og sørger for at de er seriekoblet. Gjør det til en god rutine å teste røykvarsleren én gang i måneden. 

Les mer om det her: røykvarslere

2. Rømningsveier - slik at du kommer deg raskt i sikkerhet
Brannrøyken er svært giftig, kun et par åndedrag kan være dødelig. Derfor er det viktig at du klarer å komme deg ut så fort som mulig når det brenner. Ikke fall for fristelsen å gå inn igjen for å hente noe når du først har kommet deg ut. forskning viser at 20 % av de som omkommer i brann hadde evakuert, men gikk inn igjen for å hente noe eller å prøve å slukke brannen.

I en bolig skal være minst én rømningsvei som fører direkte ut og de funker aller best når man har øvd noen ganger på å evakuere. Sørg for å ha en møteplass på utsiden av boligen som alle i huset kjenner til. 

Les mer om det her: rømningsveier

3. Oppmerksomhet - gode vaner forebygger brann
All forebygging handler om bevissthet. Ta utgangspunkt i egen bolig og snakk sammen om hva som kan oppstå og hvordan man skal agere når det skjer. Er det spesielle ting man bør tenke på til ulike tider på døgnet? Hva gjør vi dersom det begynner å brenne og hvem gjør hva? Det er lurt å ta en kontrollrunde i boligen hver kveld før du legger deg. Sjekkliste finner du her.

Komfyrbranner: Over halvparten av alle branner starter på komfyren. Vær tilstede når du lager mat og hold det ryddig og rent rundt komfyren. Komfyrvakt er et godt tiltak for å unngå komfyrbranner. Les mer om det her: komfyrvakt

Levende lys: Rundt en fjerdedel av brannene starter med åpen ild og levende lys er et eksempel på det. Gjør det til en god vane å slokke brennende lys når du forlater rommet. Les mer om det her: levende lys

Elektriske produkter: Det absolutt tryggeste er å bruke og lade elektriske produkter når du er våken og tilstede. Velger du likevel å eksempelvis lade mobilen om natten bør den ligge på et brannsikkert underlag og ikke oppi sengen.

4. Slokkeutstyr
Alle boliger skal ha brannslokkeutstyr.  Enten et 6 kg slokkeapparat (skum eller pulver) eller husbrannslange som er koblet på kran. Finn det slokkeutstyret som passer best for deg og din bolig og sørg for at du vet hvordan det virker. Sett alltid egen sikkerhet først gjennom å vurdere om du skal starte slokking eller vente på brannvesenet. Alle apparater og installasjoner trenger vedlikehold og det gjelder også for slokkeutstyret,

Les mer om det her: slokkeutstyr

Du finner mer nyttig informasjon om brannforebygging på sikkerhverdag.no