Forside
Brann 110
| Politi 112
| Helse 113
| Politi 112
| Helse 113
Nytt utstyr til stasjonen i Lillesand har redusert utrykningstiden til den tette verneverdige trehusbebyggelsen på Ågerøya betydelig.
Lillesand har med sin unike bebyggelse svært strenge krav til brannberedskap og utrykningstider. Nå har en ny båtmotor og et eget branndepot, som ligger like ved brannbåten, redusert utrykningstiden med totalt ti minutter.
– Med det nye depoet slipper mannskapene å dra til stasjonen for å gjøre seg klare når alarmen går. Nå drar de rett til depoet som ligger like ved beredskapskaia i Lillesand. Bare her sparer vi omtrent fem minutter. I tillegg sparer vi omtrent fem minutter fra kaia i Lillesand og ut til Ågerøya på grunn av ny motor og mere kraft på båten, sier stasjonssjef i Lillesand, Roy Mikkelsen.
Beredskapsanalysen avdekket utfordringer knyttet til det å komme raskt nok frem til den verneverdige trehusbebyggelsen på øyene utenfor Lillesand. Tidligere var den teoretiske utrykningstiden til Ågerøya på 25 minutter.
Det ble pekt på to konkrete avvik, og videre kompenserende tiltak til 10-minutters-kravet; etablering av et depot med vernetøy og utstyr på beredskapskaia, samt å oppgradere brannbåten slik at den kommer fortere frem. Nå er begge tiltakene gjennomført, og teoretisk utrykningstid er redusert til 15 minutter.
– Ågerøya har fått nasjonalt vernestatus på grunn av den tette verneverdige trehusbebyggelsen. En av brannvesenets viktigste oppgaver å verne om og berge kulturhistoriske verdier, som våre flotte trehusmiljøer, sier Mikkelsen.
– Depotet og mer motorkraft på båten betyr at vi sparer mange minutter som kan være svært viktige i en kritisk situasjon. Og det er vi veldig fornøyde med å ha fått på plass, sier han.
I tillegg vil vaktlaget i Lillesand blir styrket i 2025, fra fire til fem-mannslag i dreiene vakt. Denne endringen vil styrke beredskapen mot den unike bebyggelsen i Lillesand sentrum, Brekkestø og ikke minst Ågerøya, som alle har innsatstid på 10 minutter.
Det skjer også mye positivt i det forebyggende sporet i Lillesand kommune. Denne våren har KBR vært med det lokale el-tilsynet på befaringer i deler av den tette verneverdige trehusbebyggelsen i Lillesand sentrum. For brannvesenet var dette en god anledning til å kartlegge risiko og utfordringer dette området representerer. Konklusjonen fra befaringene vil bli gjort kjent i en rapport som utarbeides i disse dager.
– Disse befaringene og kartleggingen gir oss et solid grunnlag for å utarbeide en rapport der risiko- og konsekvensdempende tiltak belyses, sier leder av forebyggende avdeling, Hans Arne Madsen.
Våren 2024 fikk Lillesand kommune 200.000 kroner av Riksantikvaren for å lage en helhetlig plan for brannsikring for områdene med tett verneverdig bebyggelse og 1890- gårder. I tillegg gikk kommunen selv inn med 50.000 koner. Nå har de engasjert en brannrådgiver, og KBR bistår kommunen med kunnskap og råd.
I tillegg vedtok politikerne i Lillesand kommune en forskrift om forbudssoner for bruk av fyrverkeri i desember 2023.
– Totalt sett har det skjedd veldig mye positivt i Lillesand kommune den siste tiden, både på beredskapssiden, men også i det forebyggende sporet. Summen av alt dette er at sannsynligheten for en brann er mindre, og at vår mulighet til å begrense konsekvensene er langt større, og det er veldig bra, avslutter Madsen.