03. juli 2020

Skremmende økning av hyttebranner

Antall hyttebranner har økt med over 50% de tre siste årene. Samtidig er det mange som leier private hus og hytter denne sommeren. Nå oppfordrer brannvesenet feriegjester og hytteeiere om å sjekke røykvarsleren der man overnatter.

Hver tredje dag brenner det i en fritidsbolig i Norge. Så langt i år har brannvesenet håndtert mer enn 60 hyttebranner. Brannvesenet påpeker at alle bygg hvor man overnatter må ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.
­– Eier har en plikt til å ha dette på stell og vi ser at det slurves med brannsikkerheten på hytta, sier avdelingsleder Hans Arne Madsen i Kristiansandsregionen brann og redning IKS.

Flere som leier hytter og sommerhus
Det forventes at hyttene i Norge blir mer brukt enn vanlig denne sommeren. Mange hytter har også et anneks eller små tilbygg der familie og venner overnatter. I tillegg er det flere som benytter seg av utleiehytter og sommerhus siden det er norgesferie som gjelder for de fleste år.
– Alle disse overnattingsstedene må ha fungerende røykvarslere. Tidlig varsling redder liv, vi har ingen å miste i brann, sier Madsen. Han anbefaler å kjøpe seriekoblede røykvarslere slik at når én røykvarsler oppdager røyk så varsler alle samtidig. Dette vil sørge for at en brann blir oppdaget tidlig.

Lovpålagt slokkemiddel
En brann utvikler seg svært raskt og mange hytter ligger slik plassert at det kan ta tid for brannvesenet å komme frem og starte slukking. Realiteten er at en hyttebrann fort blir omfattende før du får hjelp. Derfor kan egen innsats utgjøre stor forskjell på utfallet av brannen, dersom omstendighetene ligger til rette for det. Ikke utsett deg selv for fare. Alle hytter og boliger skal ha slokkemiddel, enten apparat eller husbrannslange. Brannvesenet anbefaler at du har minst et 6 kg brannslokningsapparat med pulver på hytta. Det tåler frost og slokker brann i alle materialer, også propangass. Pulverapparat skal sjekkes jevnlig, ha service etter 5 år og kontroll etter 10 år.

Viktige tips om røykvarslere:
· Alle bygg der noen overnatter må ha røykvarslere og de bør være seriekoblet
· Det skal være minst én røykvarsler i hver etasje og alarmen skal være hørbar i alle rom
· Skal monteres på høyeste punkt i taket og minst 50 cm fra veggen
· Røykvarslere bør sjekkes hver gang du kommer til hytta og byttes ut hvert 8-10 år